Het bewaren van je belangrijke data

1/6/2022

Het bewaren van je belangrijke datadata string hoe een bestand is opgebouwd

 

Na het bewerken van je data sla je dit natuurlijk op. Alle data staat gesorteerd in mappen op de harde schijf.

We staan er niet bij stil maar een harde schijf in pc of laptop is eigenlijk een gevoelig medium om je data op te bewaren.

Als deze uitstaat dan is deze vijf keer minder gevoelig voor schokken of stoten dan als deze ingeschakeld staat.

 

Desktop

Bij een desktop systeem is er niet zo veel aan de hand omdat deze meestal op een vaste plek staat maar bij een laptop kan dit wel een probleem worden. Op reis in de tas uit de tas op tafel en dan weer op schoot. Het zijn allemaal handelingen die we met een laptop uitvoeren. Als deze in stanby gezet wordt en deze is nog bezig met opslaan van data is de harde schijf nog niet uitgeschakeld. Hierbij bestaat de kans dat er beschadigingen op de platters ontstaan. En de data niet meer goed te lezen is door de leeskopjes.

Bij de volgende keer dat je deze data aan wilt spreken ontdekt de harde schijf dat er slechte delen zijn en niet meer goed te laden zijn.

 

Back-up

En daarom is het belangrijk dat we een kopie bewaren van onze kostbare data. De simpelste manier is het om deze data op een externe harde schijf te zetten. Zodat als de harde schijf defect raakt er geen data recovery nodig is om deze data terug te krijgen. Dit is toch wel aanzienlijk omslachtig en niet handig voor een gebruiker. Hier moet natuurlijk nog software gekozen worden die dit in beheer heeft.

 

Kopiëren

Het standaard kopiëren en overschrijven van oude data op de externe harde schijf is wel afdoende maar kost veel tijd iets wat je niet iedere dag graag doet.

Cloud

Er zijn natuurlijk nog meer manieren om je data te bewaren. Denk aan Cloud, deze service is tegenwoordig betaalbaar geworden en voor een zeer redelijke prijs abonnement te onderhouden. De software van deze diensten houden alles netjes bij voor wat bij gewerkt moet worden als een wifi verbinding hebt opgebouwd.   

 

Categorieen Opslag

Een artikel over de cloud

Opslag van je data in de cloud | 27/4/2019

Cloud Storage

Back-up In De Cloud

Een heel moderne manier is om belangrijke data op te slaan in een cloud. Google Hotmail en Dropbox zijn bedrijven waarbij dit mogelijk is om je belangrijke foto’s en documenten op te slaan. Waarom nu op deze manier en niet gewoon op de computer en een extra harde schijf zult u zich afvragen. Voor een honderd procent veilige backup gelden een aantal voorwaarden. De data moet kort gezegd twee keer op twee apparaten in twee gebouwen zijn.

Er kunnen natuurlijk allerlei oorzaken zijn waarbij data niet meer toegankelijk is. Bliksem inslag of een stroomstoring, diefstal waarbij de inbreker de computer steelt en nog even een potje gaat voetballen met de externe harde schijf. Brand en waterschade. Daarom zou u er voor kunnen kiezen om een cloud opslag te nemen.

Echter komen er weer hele andere zaken naar voren om hier rekening mee te houden. Het hacken van uw account waar alle data dan gewist wordt. Het wissen van de data door het bedrijf of het defect raken van de server. Ik denk dat de beste methode beide is. Als er ergens dan wat fout gaat zult u niet zonder de data zitten. Wat bij cloud opslag wel belangrijk is dat u een goed en niet tekort wachtwoord kiest bij voorkeur geen geboorte datums of zaken die aan u te koppelen zijn.

Naar mijn mening zal de Cloud zoals deze genoemd wordt wel de toekomst zijn. Deze diensten zullen alleen maar proffesioneeler worden. Als je uitrekend wat opslag kost en de kosten om deze te vervangen ben je nl. al ruim een jaar verder met de kosten voor online backup. Geen snoeren kastjes en adapters meer op je bureau en geen extra werk om een backup te maken.

Een simpel stukje software installeren je gebruikersnaam en wachtwoord invullen en je bent weer online. De backup kan dan weer teruggezet worden en je bent weer up en running. In de toekomst zal een normaal gezin meerdere apparaten hebben waar data opstaat. Een media box bij de TV. Om de foto’s en filmpjes af te spelen. Een ipad, telefoon en de harde schijven van de computer waar allemaal belangrijke data opstaat. Het zou een goede oplossing zijn om de data van al deze apparaten te centraliseren op een NAS. (network acces sytem) Het is een harde schijf die je op de router of modem kan installeren. Hierbij kan je dan een extra letter of opslag device installeren op je computer. Synology heeft hier een compleet systeem inclusief software voor ontwikkeld. Windows OSX van Apple en linux worden allemaal goed ondersteund zodat je zonder zorgen je data kan backuppen van al je apparaten. Een app kun je vervolgens op je NAS installeren die de backup naar een online dienst regelt. Vervolgens krijg je een E-mail als de backup wel of niet goed verlopen is. Het is een slimme manier om dit te controleren. Controle blijft noodzakelijk omdat als er een storing optreed waardoor de backup niet gemaakt is je dit wel direct moet weten. De E-mail kun je dan gelijk verwijderen als je dan toch met spam verwijderen bezig bent.

Veel dingen op computer gebied lijken leuk en simpel maar om het behoud van je data te continueren blijkt het toch meer in te houden dan aanvankelijk gedacht werdt. Goede keuzes van apparaten en verbindingen blijken dus belangrijk. Niemand wil zijn digitale geschiedenis kwijt en daarom is het zo belangrijk om dit goed geregeld te hebben.

Categorieen Opslag

Tape streamer

Tape streamer | 17/10/2018

Tape StreamerTapes

Een tapestreamer is een back-up apparaat dat al wat aardig jaartjes op de markt is.Deze met tapes of cassettes media apparaat maakt op geplande tijden een back-up van de aangegeven mappen. Deze tapes kunnen ongeveer 30 jaar bewaard worden en zijn dan nog uit te lezen. Dit is een zeer lange tijd voor een media drager. Wel komt slijtage om de hoek kijken en het plakken van de tapes is ook niet geheel onbekend ( denk aan de VHS banden). Vaak werden deze door mkb ( midden en klein bedrijf) gebruikt voor back-up.

Even En Oneven Dagen

Vaak op even en oneven dagen en werden de tapes mee naar huis genomen om aan de 100 procent veiligheid te kunnen voldoen. Om 100 procent zeker te zijn dat je data niet kwijt raakt zijn er 3 vuistregels Twee keer de data Op twee apparaten In twee gebouwen Denk aan alle voorkomende mogelijkheden die er bestaan om je data kwijt te raken. Brand, diefstal, waterschade, vandalisme, hackers, ransomeware zijn allemaal mogelijkheden om je data namelijk kwijt te raken. Met enkel een harde schijf in je tas met alles erop is ook vragen om problemen. De harde schijf kan namelijk met tas en al vallen. Tapes zijn namelijk wel shock proof al is het dan niet van een flatgebouw. Deze kunnen makkelijk ingebouwd worden in een desktop computer op de plek van een dvd-speler. Vaak is er meer ruimte voor allerhande apparaten die gemaakt zijn om voorin de pc geplaatst te worden. Het nadeel van een tape-streamer is dat het back-uppen niet echt snel gaat. De kopie wordt iedere keer weer opnieuw gemaakt maar als je dit over de nacht laat uitvoeren heb je met dit probleem weinig van doen. Wel is de handeling van tapejes wisselen wel een heel gedoe. Een beter systeem voor dit back-up systeem is een Nas die in verbinding staat met een andere Nas via internet. Hierbij ben je gewaarborgd dat er iedere nacht een back-up gemaakt wordt volgens de criteria die men er aan geeft. Wel is het juiste merk en instellingen belangrijk zodat je voor alle vormen van schade beschermt blijft.

Categorieen Opslag

Back-up

Back-up | 22/11/2017

cloud Data Recovery

Back-up reservekopie

Back up is de Engelse vertaling voor reservekopie. De verbale vorm zijn twee woorden back en up. In computer termen praten we over back-up.

Reservekopie bestaat ook uit twee woorden. Reserve en kopie. De betekenis van reserve zoals bij voetbal een reservespeler, of het spaarpotje reservegeld, het achter de hand houden van iets. Kopie is een duplicaat van iets dat precies hetzelfde is. Denk aan het kopiëren op een kopieermachine. Een kopie is dus precies hetzelfde als het origineel. Met computers praten we ook over een reservekopie. Nu ligt het er maar net aan wat er in de reservekopie is opgenomen. Bij vakantiefoto’s zal je langer een exacte reservekopie hebben als bijvoorbeeld voor e-mail. Deze kan vaak per dag veranderen omdat er nieuwe e-mails bijkomen zodat de reservekopie al weer verouderd is. Voor de simpelste vorm van de omschrijving van reservekopie is twee keer de data bewaard op twee verschillende opslagmediums.

Het nut om een reservekopie te maken

Een reservekopie maken heeft voornamelijk twee doelen de belangrijkste is om bij verlies van data, denk aan bijvoorbeeld het per ongeluk verwijderen van de data, virussen, spyware, trojans, het defect raken van het opslagmedium de reservekopie terug te kunnen zetten. 67% van computergebruikers heeft wel eens een serieuze hoeveelheid data verloren doordat er geen reservekopie werd gemaakt. Het tweede doel om een reservekopie te maken is om uit een eerder gemaakte reservekopie data te halen. Denk bv. aan een bijgewerkte foto die eigenlijk niet zo goed gelukt is. Voor muziekmakers die de oudere beat toch net even beter vinden. Toch is dit niet de hoogste graad van een veilige reservekopie. Denk aan brand, waterschade en inbraak. Het zijn toch zaken waarmee rekening gehouden moet worden. Voor een veilige reservekopie gelden dan ook de volgende punten waarbij rekening mee gehouden moet worden.

  • Het per ongeluk verwijderen van de data.

  • Virussen, spyware en trojans.

  • Het defect raken van de harddisk.

  • Waterschade, lekkage en overstroming.

  • Brandschade waarbij grote hitte vrijkomt.

  • Inbraak, vernieling en vandalisme.

Welke data is belangrijk

Het verschil is voor iedere gebruiker van een computer weer anders wat voor hem of haar belangrijk is. Voor de een is bijvoorbeeld muziek belangrijk en voor de ander weer de foto’s.
Van e-mails en e-mailadressen kun je ook een reservekopie maken. In het programma waar je e-mails behandeld en buiten het programma met software om een reservekopie te maken. Voor een beginnende computergebruiker is een reservekopie maken binnen het programma vaak nog te begrijpen. Buiten het programma om met software om een reservekopie te maken vereist een andere benadering van de data en verschild het per programma hoe dit goed te doen.
Een reservekopie bevat minstens een kopie van alle geselecteerde data. Het opslagmedium moet goed overwogen worden. Het opbouwen van een goede reservekopie is een ingewikkelde onderneming. Een goed voorbeeld kan helpen om vanaf het begin een goede structuur op te bouwen. In de moderne tijd waarin we leven zijn vele soorten opslagmedia beschikbaar die geschikt zijn om een goede reservekopie te maken. Het vervoeren of verplaatsen van deze mediums kan ook weer een risico zijn om een reservekopie te verliezen.
Voordat de data in de reservekopie geplaatst is, wordt het geselecteerd uitgepakt en gemanipuleerd. Veel verschillende technieken zijn er ontwikkeld om een reservekopie te maken. De problemen waarmee men te maken heeft zijn geopende bestanden, compressie en encryptie. Toegang tot beveiligde mappen kan ook een probleem zijn zodat een gedeelte van de geplande reservekopie niet goed wordt uitgevoerd. Veel personen en bedrijven gaan er blindelings vanuit dat de reservekopie goed wordt uitgevoerd. Hierbij is het dan heel belangrijk dat controle van de reservekopie gedaan wordt. Immers als er uiteindelijk beroep op de reservekopie gedaan moet worden moet deze wel compleet zijn.

 

 

 

 

 

Categorieen Opslag

SSD solid state harde schijf

SSD solid state harde schijf | 20/7/2017

SSD

SSD

Een Solid state drive (SSD) is een nieuw type harde schijf. Er word mij vaak gevraagd of deze beter is dan de conventionele harde schijf.

Een SSD schijf bestaat uit een aantal geheugen blokken die als een kerstboom aan elkaar worden gekoppeld. In bijna ieder elektrisch apparaat zit een Rom geheugen. hier staat een mini besturing op om het apparaat op te starten. Denk aan de bios van een computer. Dit Rom geheugen start de SSD schijf en koppeld zo de geheugen blokken. Via de sata connector laat deze aan de computer weten dat dit een harde schijf is. De SSD schijf is veel sneller dan de conventionele harde schijf. Het voordeel is dat er geen bewegende delen in de SSD schijf zitten. Dit maakt de kans kleiner dat bij stoten of vallen de SSD harde schijf defect raakt. Ik heb deze schijven al een aantal keren voorbij zien komen in een data recovery traject waarbij het vaak niet mogelijk is om data hiervan terug te halen. Dit komt omdat een data recovery bedrijf ook de technieken moet leren om data van een SSD schijf te halen. Het is dus zeker verstandig om je backup systeem op orde te hebben. Een SSD schijf is zeker een aanrader om je besturingssysteem op te zetten. Hierdoor zal je computer veel sneller werken en kan je vaak binnen een minuut bij het opstarten al aan het werk. Omdat deze schijf veel sneller is en een backup veel beter geïmplementeerd zal worden in de toekomst, zal je in de toekomst heel makkelijk en veilig je data hierop kunnen zetten. Dit type harde schijf zal in de toekomst ook veel groter en goedkoper zijn. En als je even iets te doen hebt (telefoon) zal de backup gemaakt worden. Aleen de data die veranderd is zal behandeld worden door het backup programma zodat je er eigelijk niets van merkt. Als de SSD harde schijf dan defect raakt zal de data altijd in de backup staan. Zoals je merkt is inovatie erg belangrijk en zal de toekomst altijd beter zijn op computer gebied.

Categorieen Opslag

USB interface harde schijven

USB interface harde schijven | 20/7/2017

usb stick

Oudere Harde Schijf

Een conventionele harde schijf heeft een sata of ide aansluiting.

Usb Connector Direct Op De Print Plaat

Bij de nieuwe generatie harde schijven zit de usb aansluiting direct op de printplaat. De case waar de harde schijf in zit zal dan kleiner gemaakt worden waardoor een slanker apparaat ontstaat. Het nadeel van deze harde schijven is dat als er problemen zijn met de harde schijf deze moeilijker zal zijn uit te lezen. Sata en ide hebben meer protocollen waar ook de controle of de harde schijf goed zijn werk doet. Nu is het verschil niet anders als je een sata harde schijf in een behuizing stopt en deze via usb aansluit op je computer. Maar als het probleem is de usb verbinding ontstaat kan je met een ander type schijf de usb controller nog vervangen.

Categorieen Opslag

Zoek

Blog

Het bewaren van je belangrijke data
1/6/2022

Het bewaren van je belangrijke data   Na het bewerken van je data sla je dit ... Lees verder

Een artikel over de cloud
Opslag van je data in de cloud | 27/4/2019

Back-up In De Cloud Een heel moderne manier is om belangrijke data op te slaan ... Lees verder

Cookies in je browser
cookies-in-je-browser | 27/4/2019

Cookies Cookies in je browser? Wat is dat? In alle browsers is een systeem ingebouwd ... Lees verder

Meer blog berichten