Wat is data recovery?

Data recovery is het terug halen van data dat niet meer op een normale manier te benaderen is. Data recovery kan uitgevoerd worden op harde schijven, Solid State schijven, geheugenkaartjes en flash geheugen.

Omdat een harde schijf bewegende delen heeft zal deze extra gevoelig zijn voor storingen. Als de leeskop ten opzichte van de plaatjes teveel afwijkt zal de data niet uitgelezen worden. Een tikkende harde schijf is per definitie een leeskop probleem en kan alleen in een cleanroom hersteld worden. Het tikken wordt veroorzaakt doordat de leeskop geen data kan lezen. De firmware van de harde schijf zal vervolgens opnieuw proberen de data te lezen. Hierbij komt het leesarmpje tegen een schotje wat deze tik veroorzaakt. Een harde schijf met een leeskop probleem is alleen maar in een cleanroom voor data recovery te behandelen.

Data recovery voor flash geheugen, sd of cf kaartjes werkt hetzelfde als een data recovery bij een conventionele harde schijf. Hoewel dit een ander soort opslag is kan ook hier de partitie corrupt raken en niet meer toegankelijk zijn. Ook kan dit soort opslag media defect raken zodat data recovery in een techlab noodzakelijk is. Dit flash geheugen wordt door peperdure apparaten uitgelezen. Vaak zijn er 2 of meer geheugen modules in een usb stick. Hierdoor zal een technisch hoogstandje uitgevoerd moeten worden om de data recovery succesvol te laten verlopen.

Het gevaar bij een verkeerde diagnose kan resulteren in het definitief verliezen van data. Als de leeskop een iets verkeerde stand heeft en niet op de goede manier een data recovery uit gevoerd wordt dan kan tijdens de data recovery de harde schijf verder beschadigd raken. Dit komt voornamelijk voor bij een harde schijf die gevallen is. Hierbij is een afwijking van de leeskop groter.

In nu inmiddels acht jaar dat ik met werkzaamheden bezig ben met harde schijven, blijft het mij soms verbazen dat een harde schijf die hard is gevallen. Toch een standaard recovery mogelijk is. Harde schijven van hetzelfde merk en model hoeven soms alleen maar om te vallen om een ernstige head crash te veroorzaken.

Ouderdom is ook een factor waar harde schijven gewoon versleten zijn en corrupte sectoren hebben. Het verschilt per merk en model waarbij dit optreed. Ogenschijnlijk werkt de harde schijf nog optimaal maar heeft moeite met bepaalde sectoren. Om deze uit te lezen zal de harde schijf meer tijd nodig hebben om dit goed te doen. De gebruiker denkt vaak dat de harde schijf een defragmentatie nodig heeft. Als een harde schijf met corrupte sectoren begint zal het niet lang duren dat er meer corrupte sectoren bij komen. Als dit tenslotte ook aan het begin van de leesplaatjes begint zal de harde schijf stoppen met normaal functioneren. Vaak is een software matige data recovery nog mogelijk.

Een corrupte sector word een grijs gebied op de harde schijf. De leeskop schrijft de enen en nullen op de leesplaatjes maar kunnen niet meer onthouden worden. Bij een volgende lees handeling zal deze data niet goed te lezen zijn en krijgt men een melding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven

Pin It on Pinterest