een tape-streamer

Tape Streamer

 

Een tapestreamer is een back-up apparaat dat al wat aardig jaartjes op de markt is.

Deze met tapes of cassettes media apparaat maakt op geplande tijden een back-up van de aangegeven mappen. Deze tapes kunnen ongeveer 30 jaar bewaard worden en zijn dan nog uit te lezen. Dit is een zeer lange tijd voor een media drager. Wel komt slijtage om de hoek kijken en het plakken van de tapes is ook niet geheel onbekend ( denk aan de VHS banden). Vaak werden deze door mkb ( midden en klein bedrijf) gebruikt voor back-up. Vaak op even en oneven dagen en werden de tapes mee naar huis genomen om aan de 100 procent veiligheid te kunnen voldoen. Om 100 procent zeker te zijn dat je data niet kwijt raakt zijn er 3 vuistregels

  1. Twee keer de data
  2. Op twee apparaten
  3. In twee gebouwen

Denk aan alle voorkomende mogelijkheden die er bestaan om je data kwijt te raken.

Brand, diefstal, waterschade, vandalisme, hackers, ransomeware zijn allemaal mogelijkheden om je data namelijk kwijt te raken. Met enkel een hardeschijf in je tas met alles erop is ook vragen om problemen. De hardeschijf kan namelijk met tas en al vallen.

Tapes zijn namelijk wel shock proof al is het dan niet van een flatgebouw.

 

Deze kunnen makkelijk ingebouwd worden in een desktop computer op de plek van een dvd-speler. Vaak is er meer ruimte voor allerhande apparaten die gemaakt zijn om voorin de pc geplaatst te worden.

 

Het nadeel van een tapestreamer is dat het back-uppen niet echt snel gaat. De kopie wordt iedere keer weer opnieuw gemaakt maar als je dit over de nacht laat uitvoeren heb je met dit probleem weinig van doen. Wel is de handeling van tapejes wisselen wel een heel gedoe.

 

Een beter systeem voor dit back-up systeem is een Nas die in verbinding staat met een andere Nas via internet. Hierbij ben je gewaarborgd dat er iedere nacht een back-up gemaakt wordt volgens de criteria die men er aan geeft. Wel is het juiste merk en instellingen belangrijk zodat je voor alle vormen van schade beschermt blijft.