Harde schijf

SSD Solid state harde schijf

Een Solid state drive (SSD) is een nieuw type harde schijf. Er word mij vaak gevraagd of deze beter is dan de conventionele harde schijf.
Een SSD schijf bestaat uit een aantal geheugen blokken die als een kerstboom aan elkaar worden gekoppeld. In bijna ieder elektrisch apparaat zit een Rom geheugen. hier staat een mini besturing op om het apparaat op te starten. Denk aan de bios van een computer. Dit Rom geheugen start de SSD schijf en koppeld zo de geheugen blokken. Via de sata connector laat deze aan de computer weten dat dit een harde schijf is. De SSD schijf is veel sneller dan de conventionele harde schijf. Het voordeel is dat er geen bewegende delen in de SSD schijf zitten. Dit maakt de kans kleiner dat bij stoten of vallen de SSD harde schijf defect raakt. Ik heb deze schijven al een aantal keren voorbij zien komen in een data recovery traject waarbij het vaak niet mogelijk is om data hiervan terug te halen. Dit komt omdat een data recovery bedrijf ook de technieken moet leren om data van een SSD schijf te halen. Het is dus zeker verstandig om je backup systeem op orde te hebben. Een SSD schijf is zeker een aanrader om je besturingssysteem op te zetten. Hierdoor zal je computer veel sneller werken en kan je vaak binnen een minuut bij het opstarten al aan het werk. Omdat deze schijf veel sneller is en een backup veel beter geïmplementeerd zal worden in de toekomst, zal je in de toekomst heel makkelijk en veilig je data hierop kunnen zetten. Dit type harde schijf zal in de toekomst ook veel groter en goedkoper zijn. En als je even iets te doen hebt (telefoon) zal de backup gemaakt worden. Aleen de data die veranderd is zal behandeld worden door het backup programma zodat je er eigelijk niets van merkt. Als de SSD harde schijf dan defect raakt zal de data altijd in de backup staan. Zoals je merkt is inovatie erg belangrijk en zal de toekomst altijd beter zijn op computer gebied.

Smart functie van een harde schijf

De smart functie in een harde schijf controleerd de harde schijf of deze goed werkt. De bios van de computer kan dit controleren en doorgaan met opstarten. Als deze controle ingeschakeld staat en de harde schijf heeft een probleem zal bij het aanzetten van de computer een melding weergegeven worden dat er problemen gevonden zijn met de harde schijf. Bij een USB interface bestaat deze functie niet en zal de harde schijf zonder waarschuwing ermee stoppen.

USB interface bij harde schijven

Een conventionele harde schijf heeft een sata of ide aansluiting. Bij de nieuwe generatie harde schijven zit de usb aansluiting direct op de printplaat. De case waar de harde schijf in zit zal dan kleiner gemaakt worden waardoor een slanker apparaat ontstaat. Het nadeel van deze harde schijven is dat als er problemen zijn met de harde schijf deze moeilijker zal zijn uit te lezen. Sata en ide hebben meer protocollen waar ook de controle of de harde schijf goed zijn werk doet. Nu is het verschil niet anders als je een sata harde schijf in een behuizing stopt en deze via usb aansluit op je computer. Maar als het probleem is de usb verbinding ontstaat kan je met een ander type schijf de usb controller nog vervangen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie