Reservekopie Backup

Voor een goede backup reservekopie

Voor een goede backup reserveReservekopieReservekopie

Backup is de Engelse vertaling voor Reservekopie.

Bij computers praten we zowel over een back up als over een reservekopie. Nu ligt het er maar net aan wat er in de reservekopie is opgenomen. Bij vakantie foto’s zul je langer een exacte reservekopie hebben dan bijvoorbeeld voor e-mail. Deze verandert vaak per dag, omdat er nieuwe e-mails komen, waardoor de reservekopie weer verouderd is.

De simpelste omschrijving van reservekopie is: twee keer de data bewaren op twee verschillende opslagmediums.

Het nut om een reservekopie te maken

Een reservekopie maken heeft voornamelijk twee doelen.                                                                 De belangrijkste is om bij verlies van data, denk aan bijvoorbeeld het per ongeluk verwijderen van de data, virussen, spyware, trojans, het defect raken van het opslagmedium de reservekopie terug te kunnen zetten. 67% van computergebruikers heeft wel eens een serieuze hoeveelheid data verloren doordat er geen reservekopie werd gemaakt. Het tweede doel om een reservekopie te maken is om uit een eerder gemaakte reservekopie data te halen. Denk bijvoorbeeld aan een bijgewerkte foto die eigenlijk niet zo goed gelukt is, of voor muziekmakers die de oudere beat toch net even beter vinden.

Toch is dit niet de hoogste graad van een veilige reservekopie. Denk aan brand, waterschade en inbraak. Het zijn toch zaken waarmee rekening gehouden moet worden.

Voor een veilige reservekopie gelden dan ook de volgende punten waarbij rekening mee gehouden moet worden:

  • Het per ongeluk verwijderen van de data.
  • Virussen, spyware en trojans.
  • Het defect raken van de harddisk.
  • Waterschade, lekkage en overstroming.
  • Brandschade waarbij grote hitte vrijkomt.
  • Inbraak, vernieling en vandalisme.

Welke data zijn belangrijk

Dit is voor iedere gebruiker van een computer weer anders. Voor de één is bijvoorbeeld muziek belangrijk en voor de ander weer de foto’s.

Van e-mails en e-mailadressen kun je ook een reservekopie maken. In het programma waar je e-mails behandelt of buiten het programma met software om een reservekopie te maken. Voor een beginnende computergebruiker is een reservekopie maken binnen het programma vaak nog te begrijpen. Buiten het programma om met software een reservekopie maken vereist een andere benadering van de data en het verschilt per programma hoe dit goed te doen.

Een reservekopie bevat minstens een kopie van alle geselecteerde data. Het opslagmedium moet goed overwogen worden. Het opbouwen van een goede reservekopie is een ingewikkelde onderneming. Een goed voorbeeld kan helpen om vanaf het begin een goede structuur op te bouwen. Er zijn vele soorten opslagmedia beschikbaar die geschikt zijn om een goede reservekopie te maken. Het vervoeren of verplaatsen van hiervan kan echter ook weer een risico brengen om een reservekopie te verliezen.

Voordat de data in de reservekopie geplaatst zijn, wordt het geselecteerd, uitgepakt en bewerkt. Er zijn veel verschillende technieken ontwikkeld om een reservekopie te maken.

De problemen waarmee men te maken heeft zijn:

  • geopende bestanden
  • compressie (verkleinen)
  • encryptie (versleuteling)

Toegang tot beveiligde mappen kan ook een probleem zijn, waardoor een gedeelte van de geplande reservekopie niet goed wordt uitgevoerd.

Veel personen en bedrijven gaan er blindelings vanuit dat de reservekopie goed wordt uitgevoerd. Het is echter heel belangrijk dat controle van de reservekopie gedaan wordt. Immers, als er uiteindelijk beroep op de reservekopie gedaan wordt, moet deze wel compleet zijn.

Print Friendly, PDF & Email